Stadsparken

Krookska Planteringen eller helt enkelt Stadsparken är Helsingborgs oas i storstadsdjungeln. Parken anlades i slutet på 1800-talet efter att Familjen Krook skänkt marken till Helsingborgs stad. Detta med kravet att den skulle användas till en promenadpark för stadens invånare.

Som helsingborgare tänker man inte på hur gammal parken är eller hur varierad växtlighet den besitter. Du finner japanska körsbär, magnolior, robinia, praktkatalpa och många fler annorlunda växter i parken. När parken blommar så är det en underbar plats att spendera en varm eftermiddag.

I Stadsparken finner du också Helsingborgs Stadsbibliotek, en modern lekplats för alla barn och diverse statyer och vatteninstallationer. Den stjärnformade fontänen som står utanför biblioteket är nog den mest sedda då de flesta promenadstråk går förbi den.

stadsparken_16
Fontänen flyttades 1896 ifrån Sankt Jörgens plats till Krookska Planteringen.

Bortsett ifrån de fasta installationerna så som lekplatsen och biblioteket erbjuder parken även en del överraskningar emellanåt. I år har de till exempel hängt ut gungstolar i de över hundra år gamla träden. Du kan även låna hängmattor ifrån biblioteket som går att sätta fast i förupphängda trädkedjor som finns i parken. Under festivalen Love & Light så fylldes träden i parken med kristallkronor som sedan tändes på kvällen. Stadsparken erbjuder ofta en mysig och annorlunda upplevelse.

Helsingborgs stad planerar att göra om flera vägar som går runt Stadsparken till gågator vilket bara kan göra parken ännu bättre. Det har redan, i ena hörnet av parken, öppnat ett nytt kafé som gjort sig redo för de nya fotgängarna.

Läs mer om Helsingborgs Stadspark på Wikipedia och Helsingborg.se.

Video och bilder ifrån Stadsparken:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *